امضای تفاهم نامه همکاری در اولین کنگره بین المللی شتر هوشمندسازی مدیریت چرای شتر در سطح ملی

سمیه باقرزاده-خراسان | در اولین کنگره بین المللی و چهارمین کنگره ملی شتر که با حضور معاون وزیر و رئیس سازمان تات ، رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان یزد و رئیس موسسه تحقیقات علوم دامی ، و جمعی از مسئولین برگزار شد تفاهم نامه همکاری در تکمیل و توسعه ی مدیریت هوشمند چرای شتر در کشور با استفاده از برنامه کاربردی ساربانیار منعقد شد

در این تفاهم‌نامه‌ که برای هوشمندسازی مدیریت چرای شتر در سطح ملی منعقد شد نخستین گام آن از استان یزد و شهرستان بافق آغاز شده است.
این تفاهم‌نامه برای بهره‌گیری از ظرفیت مسئولیت اجتماعی معادن برای توسعه شترداری اکولوژیک و ایجاد مراتع دست‌کاشت در بافق منعقد شد که این اقدام، نقطه عطفی در همکاری بین بخش‌های دولتی و خصوصی برای توسعه پایدار این منطقه خواهد بود. معاون وزیر جهادکشاورزی و رییس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی(تات) در این کنگره با اشاره به اینکه سال ۲۰۲۴ به عنوان سال جهانی شتر نام گذاری شده است، گفت : جمعیت کل شتر کشور حدود ۱۵۰ هزار نفر بوده که از این میزان ۱۰ درصد در استان یزد قرار دارد. غلامرضا گل محمدی افزود: تنها ایستگاه ملی تحقیق و توسعه شتر تک کوهان کشور در بافق است و این شهرستان با وجود ۲ هزار و ۵۰۰ نفر شتر به عنوان پایلوت پرورش این دام در استان یزد معرفی شده که برنامه ریزی ایجاد مرکز آنلاین فروش محصولات از اهداف اصلی این کنگره است. وی خاطر نشان ساخت :اقدامات قابل توجه استان یزد در راستای احیای مراتع بلامعارض برای توسعه پرورش شتر و همکاری خوب دستگاه‌های مختلف در این زمینه باعث شد که میزبانی کنگره بین المللی شتر در یزد و با محوریت شهرستان بافق صورت پذیرد.
گل محمدی گفت : این کنگره با هدف شناساندن ظرفیت شتر به محققان، ایجاد مرکز نوآورانه شتر در بافق، جذب سرمایه گذارانی در این حوزه و نیز تبادل نظر در رابطه با تولید محصولات ومنسوجات آن مانند (گوشت، پشم، کرک، شیر، دوغ، …) برنامه ریزی شد. وی با بیان اینکه شتر حیوان بسیار مقاومی است، افزود : این دام از لحاظ اقتصادی ارزشمند بوده و با هر نوع تغییر اقلیمی خود را سازگار می سازد که برخی از نیازهای فناورانه درمورد پرورش شتر را بهره مندی از سیستم هوشمند برای تغذیه، بهداشت، هوشمندسازی ساربان یار شناسایی هوشمند بیماریهای شتر و راههای پیشگیری، درمان همچنین تهیه واکسن‌های مورد نیاز و ایجاد سکوهای آنلاین برای فروش محصولات شتر میتوان اشاره کرد. رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی کشور بازنگری در قوانین بخصوص بهره برداری از مراتع، تامین آب و در نهایت تعامل با ادارات برای تسهیل پرورش این حیوان و تقویت مشاغل خانگی مرتبط با محصولات شتر و تکمیل زنجیره ارزش شتر با ایجاد تعاونی و اتحادیه ها را از موارد مهم و ضروری برشمرد.وی گفت : بسیار خرسندیم که در استان یزد به پرورش شتر اهمیت بسیاری داده شده و موضوع توسعه و پرورش این دام در سند تحولی یزد نوین نیز جای گرفته، ما برای استان یزد در این زمینه آینده روشنی را پیش بینی میکنیم.
وی در همین رابطه به بهره‎مندی کشورمان از سیستم‌های هوشمند جهت نظارت بر تغذیه و بهداشت و درمان بیماری‌های شتر خبر داد و گفت: تولید سیستم های هوشمند پرورش شتر و ایجاد سکوهای آنلاین برای فروش محصولات شتر نیاز و ضروری است
گل محمدی در بخش پایانی سخنانش به ظرفیت‌های بالای سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی به عنوان بزرگ‌ترین سازمان پژوهشی در خاورمیانه و شاید در آسیا اشاره کرد و افزود: این سازمان با وجود پتانسیل بالای علمی و زیرساختی که تمام توان خود را برای حل مشکلات بخش کشاورزی کشور قرار داده است، نگاه ویژه‌ای به مرکز تحقیقات کشاورزی استان یزد دارد چرا که شاهد فعالیت مراکزی تحقیقاتی مهمی مانند مرکز تحقیقات ملی شوری ایران، ایستگاه تحقیقات ملی شتر و مرکز تحقیقات ماهیان آب‌های شور داخلی در این استان هستیم. رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان یزد در ادامه این کنگره گفت :از دیرباز تا کنون صنعت پرورش شتر در مناطق کویری رونق داشته و در حال حاضر نیز با توجه به اقلیم از این حیوان ارزشمند به عنوان دام آینده کشور یاد می شود. محمدعلی حاتمی زاده ضمن اشاره به ویژگی های زیست محیطی شترافزود : : با وضعیت مراتع ضعیفی که در استان وجود دارد، پرورش این دام میتوانددر توسعه پایدار اقتصادی و زیستی نقش اساسی داشته باشد‌. وی خاطر نشان ساخت : طی تفاهم نامه ای که مابین جهادکشاورزی استان یزد و معادن ایجاد شده و طبق مسئولیت اجتماعی، معادن باید در خصوص کاشت و توسعه مراتع شورورز تلاش کرده و محیط را به گونه ای اماده سازند که امکان پرورش شتر در آن فراهم شود. وی افزود : استان یزد دارای ۴ میلیون هکتار مرتع است که یک میلیون هکتار آن بلامعارض بوده در اختیار صنعت شترداری قرار دارد.
= رئیس سازمان جهادکشاورزی در پایان گفت:ظرفیت شتر در استان یزد حدود ۱۵ هزار نفر بوده و بیش از ۲۰۰ شتردار مجرب با دانش بومی خود در حال پرورش این دام در شهرستان های مختلف هستند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *