سعیده محمد – ایده روز | شهید ابراهیم رئیسی، در 1000 روز خدمت خود، به داد خریداران خودرو رسید و شرایطی را فراهم کرد .
که این بازار پر استرس و ملتهب به بازاری امن و با کمترین حاشیه نزدیک شود بر اساس امار های بین المللی تولید خودرو در این دوران 34 درصد رشد یافته است، عددی که در شرایط عادی، تحقق آن امکان پذیر نبود. تا قبل از آنکه دولت سیزدهم مستقر شود، بازار خودرو یکی از بهم ریختهترین حوزهها بود و همواره مسئولان اینگونه توجیه میکردند که به خاطر تحریمها، وضعیت بازار خودرو، دچار بهم ریختگی شده است. دولت شهید ابراهیم رئیسی به همه ثابت کرد که با وجود سختترین تحریمها، میتوان در مدار رشد و پیشرفت قرار گرفت و به مردم خدمت کرد.آمارهای منتشر شده از سوی نهادهای بینالمللی نشان میدهد صنعت خودروی ایران با روی کار آمدن دولت سیزدهم از رکود خارج شده و تولید خودرو در کشور طی سه سال فعالیت این دولت رشد قابل توجهی داشته است.بر اساس آمار انجمن بینالمللی سازندگان وسایل نقلیه موتوری، تولید خودرو در ایران طی فعالیت دولت آیتالله رئیسی در مجموع 34 درصد رشد کرده و از مرز تولید سالانه یک میلیون دستگاه گذشته است.
صعود در شاخصهای جهانی
در دولت قبل صنعت خودروی ایران همچون بسیاری از بخشها تسلیم فشار تحریمها شده و بشدت کاهش و نزول تولید را تجربه کرده است. به طوری که ایران در سال آخر فعالیت دولت دوازدهم یعنی در سال 2020 تنها 881 هزار دستگاه خودرو تولید کرده بود. اما در سه سال فعالیت دولت آیتالله رئیسی تولید خودروی ایران به طور پیوسته روندی صعودی را طی کرده است. ایران در سال نخست فعالیت این دولت 894 هزار دستگاه خودرو، در سال دوم یک میلیون و 64 هزار دستگاه خودرو و در سال سوم نیز یک میلیون و 188 هزار دستگاه خودرو تولید کرده است. بر این اساس طی سه سال فعالیت این دولت و با وجود تداوم تحریمهای غرب تولید خودروی ایران 34 درصد برابر با 307 هزار دستگاه افزایش داشته است.با رشد تولید خودرو جایگاه ایران در ردهبندی جهانی نیز بهبود یافته و در حالی که ایران در سال 2020 در رتبه 18 جهان از نظر تولید خودر
قرار داشت در سال 2023 با دو پله صعود به عنوان شانزدهمین تولیدکننده بزرگ خودرو در جهان شناخته شده است.
گزارش انجمن بینالمللی سازندگان وسایل نقلیه موتوری نشان میدهد که دولت رئیسی توانسته در صنعت خودرو، بهبود وضعیت بازار، کنترل قیمت، افزایش تولید و آرامش را به مردم برگرداند و این یعنی جبران اشتباهات دولت گذشته.
چالشآفرینی دولت گذشته برای متقاضیان خودرو
دولت گذشته با فرصت سوزی، به خریداران خودرو صدمه جدی وارد کرد و هنوز هم مردم در حال تاوان دادن هستند. در دولت دوازدهم و از سال 1397، تولید خودرو بشدت نزولی شد و خودروسازان به خاطر تحریمها نتوانستند به نیاز متقاضیان خودرو پاسخ دهند.
البته نمیتوان علت کاهش حداقل 60 درصدی تولید خودرو و وجود 200 هزار خودروی ناقص در کف پارکینگ خودروسازان را تحریم دانست و این دروغی بود که مدیران خودروسازی در آن دوره مطرح کردند. خودروسازان مدعی شده بودند که تولید خودرو با خودکفایی 100درصدی است و هیچ تحریمی روی آنها اثر نخواهد داشت. اما زمانیکه این صنعت مورد شدیدترین تحریمها واقع شد، همه به این نتیجه رسیدند که تنها مقولهای که مدیران خودروساز وقت به آن توجهی نکردند، پایبندی به داخلیسازی قطعات خودرو است؛ اکثر قطعات خودرو به جای آنکه توسط قطعه سازان داخلی به تولید برسد، وارد کشور میشد و بر این اساس خودروسازان، مجموعههایی شده بودند که به جای ارزآوری، ارزبری داشتند.
احیای داخلیسازی
در آن دوره مدیران خودروسازی و مدیران دولتی، خودکفایی در تولید خودرو را در بوق و کرنا میکردند و به این موضوع میبالیدند اما تحریمها نشان داد که دولت گذشته حتی برای تحقق صحبتهای رهبری، محور داخلیسازی و خودکفایی، هیچ اقدامی انجام نداده است. از اینرو تمام درصدهایی که رئیس جمهور وقت از خودکفایی صنعت خودرو ارائه میکرد، آمارسازی بوده است. تحریمها شرایطی را فراهم کرد که دولت گذشته کم کم به سمت داخلیسازی برخی از قطعات خودرو برود.
در این میان باید تأکید کرد که این صنعت در دولت گذشته بشدت ضعیف شد و مردم برای خرید یک دستگاه خودرو از خودروساز باید به طور متوسط یکسال و نیم صبر میکردند. اما دولت سیزدهم به تمام این موارد پایان داد. یکی از اتفاقهای مهمی که در دولت سیزدهم پیگیری شد، تحقق داخلیسازی و حرکت به سمت خودکفایی است. بر این اساس با وجود ادامه پیدا کردن رفتارهای خصمانه کشورهای غربی، علیه صنعت خودروی ایران، تولید در این حوزه افزایشی شد و اکنون همه نسبت به آینده صنعت خودرو نگاه مثبتی دارند.
تنوع محصولات خودرویی
یکی از مهمترین رخدادها در دولت شهید رئیسی، متنوع شدن سبد محصولات خودروسازان است. در دولت گذشته، صحبت از پراید و پژو 405 بود ولی اکنون میبینیم که سبد خودرویی شرکتهای خودروساز و مونتاژ کار بشدت افزایش یافته است و مردم دیگر انتخاب محدود و اجباری ندارند. هر کس که تمایل داشته باشد، میتواند خودرویی غیر از ایران خودرو و سایپا خریداری کند. در دولت روحانی مونتاژکاران خودرو، فقط اسم مجموعه خود را یدک میکشیدند و عرضه محصولاتشان محدود بود اما در دولت سیزدهم با هدف رقابت و بهبود خودروهای وطنی، واردات خودروهای کارکرده و دست دوم آزاد شد. همچنین تنوع خودرو توسط مونتاژکاران خودرو افزایش یافت و شرکتهای خودروساز هم متوجه شدند برای آنکه درجا نزنند، باید سبد عرضه محصولات خود را تنوع ببخشند و اکنون میبینیم که مردم برای خرید خودرو، حق انتخاب دارند. با وجود چنین اتفاقهایی تولید خودرو در کشور افزایش یافته و دست تمام مردم به خودرو با قیمت کارخانهای میرسد.