سید محمد قیصری – ایده روز – دولت سیزدهم با هدف حمایت از اقشار ضعیف و محروم جامعه بویژه کارگران که نصف جمعیت کشور را شامل میشوند.
طرحهای مختلف اقتصادی از جمله کالابرگ الکترونیک، یسنا و حمایت از مادران شیرده را با نگاه ویژهای به معیشت خانوارهای کمدرآمد آغاز کرد و با تغییرات ویژهای که در حقوقها و دستمزدها ایجاد کرد، تلاش کرد به رفاه مردم آسیب وارد نشود. اقدامات دولت سیزدهم برای تقویت بنیه اقتصادی مردم قابل توجه است و تفکر معیشتی دولت بر همگان مشهود بود.در سال گذشته، در راستای تأمین امنیت پایدار غذایی، طرح کالابرگ الکترونیک در سه برش مختلف اجرایی شد. طرح کالابرگ الکترونیک اقدام دولت برای بهبود و حمایت وضعیت معیشتی و تقویت سلامت غذایی مردم بویژه دهکهای اول تا سوم بود. طرح کالابرگ الکترونیک برای 7 دهک اول درآمدی و همچنین در راستای کاهش سوءتغذیه کودکان زیر ۵ سال ماهانه یک میلیون تومان برای هر کودک در خانوارهای ۷ دهک اول درآمدی به تعداد ۱۳۰ هزار نفر واریز شد و این طرح در سالجاری نیز ادامه دارد. در همین راستا، افزایش بیش از ۱۰ برابری یارانه حمایتی از معیشت مردم از ۴۵ هزار تومان برای هر نفر در سال ۱۴۰۰ به ۶۲۰ هزار تومان در سه دهک اول و ۵۲۰ هزار تومان در ۴ دهک بعدی از دیگر اقدامات دولت سیزدهم بود که پس از حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی اجرایی شد. طرح یسنا یکی دیگر از اقدامات دولت شهید رئیسی برای حذف تورم از سفرههای مردم، بهبود سوءتغذیه و کاهش مرگ و میر مادران و کودکان زیر پنج سال، پیشگیری از بیماریهای مادران و معلولیتهای کودکان بود که در نهایت منجر به کاهش فقر و بهبود توسعه شاخصهای انسانی شد. طرح یسنا که برای مادران شیرده بود، سه دهک اول درآمدی را شامل میشود. در این راستا وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی مکلف شد با معرفی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و همکاری کمیته امداد امام(ره)، ستاد اجرایی فرمان امام (ره) و بنیاد مستضعفان، مادران باردار، شیرده و دارای کودک زیر ۵ سال را که براساس آزمون وسع، نیازمند حمایت هستند، شناسایی کرده و خدمات سبد تغذیه رایگان و بسته بهداشتی رایگان را به آنها به صورت ماهانه اختصاص دهد. در این راستا، قیمت سبد غذایی بر اساس سبد پیشنهادی وزارت بهداشت با لحاظ آخرین قیمت مصوب اقلام خوراکی مرکز آمار ایران برآورد شد و آمار خانوارهای سه دهک اول درآمدی در کل شهرها که تحت پوشش هیچ نهاد حمایتی نیستند، اخذ و پیشنویس دستورالعمل اجرایی و تفاهمنامه با سازمان برنامه و بودجه و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تهیه شد. در همین راستا و با توجه به تخصیص مبلغ ۵۹۰ میلیارد تومان از سوی ستاد ملی جمعیت در اسفند سال ۱۴۰۲، حدود یک میلیون مادر دارای فرزند شیرخوار در سه دهک اول درآمدی در تمام استانهای کشور با جمعیت ۹۳۵ هزار و ۷۲۴ نفر در پایان فروردین سال ۱۴۰۳ مشمول طرح شدند؛ بهطوریکه مادران مشمول توانستند بستههای حمایتی پیشبینی شده شامل سبد غذایی مورد تأیید وزارت بهداشت (مشتمل بر لبنیات، پروتئین، حبوبات، روغن، غلات، مغزیجات، میوهجات و سبزیجات) و… از طریق تمام فروشگاههای طرف قرارداد طرح کالابرگ الکترونیک خرید کنند.
اجرای برنامه رفع سوءتغذیه کودکان ۵ تا ۵۹ ماه نیز طرح دیگری بود که در دولت شهید رئیسی به اجرا درآمد و در گام اول، کودکان زیر پنج سال، از طریق پایش شاخصهای تنسنجی (اندازهگیری قد و وزن و مقایسه با منحنیهای رشد) در پایگاهها و خانههای بهداشت به منظور کاهش و رفع سوءتغذیه (لاغری، کموزنی و کوتاهقدی) مورد بررسی قرار گرفتند. پس از جمعبندی دادهها از دانشگاههای علوم پزشکی سراسر کشور، در مرحله اول ۱۴۰ هزار کودک و در مرحله دوم ۱۵۰ هزار کودک مبتلا به سوءتغذیه توسط وزارت بهداشت شناسایی و به وزارت رفاه معرفی شدند که پس از استحقاقسنجی خانوار از طریق آزمون وسع پایگاه اطلاعات رفاه ایرانیان، به طور میانگین ۱۳۵ هزار کودک طی 7 مرحله در خانوارهای دهکهای یک تا ۷ درآمدی مشمول برنامه رفع سوءتغذیه کودکان قرار گرفتند.