پول خارج شده از بورس وارد کدام بازارمی شود؟

سید مهدی قیصری – بورس تهران طی 2 روز معاملاتی بعد از جنگ تحمیلی بیش از 4 درصد افت داشته و خروج پولی بالغ بر 4هزار میلیارد تومان را به ثبت رسانده است. این شرایط تا چه زمانی ادامه دارد؟

معاملات بازار سرمایه از روز شنبه آغاز شده و شاخص کل بورس تهران در دو روز گذشته حدود 150هزار واحد سقوط داشته و بیش از 4 هزار میلیارد تومان هم سرمایه حقیقی از بازار خارج شده است.این در حالی است که میانگین ارزش معاملات خرد در این دو روز کمتر از 3500 میلیارد تومان بوده است.

توقف بازار؛‌ تصمیم هیجانی یا معقول؟
فردین آقابزرگی، کارشناس بازار سرمایه، گفت: «اخیراً زیاد می‌شنویم که به دلیل رفتارهای هیجانی، مسئولان یا دست‌اندرکاران بازار، معاملات را متوقف می‌کنند. اما وقتی ریسک سیستماتیک و مستقیمی به اقتصاد بازار سرمایه وارد می‌شود، نمی‌توانیم با هیجان و مداخله، مسیر بازار را تغییر دهیم. وقتی سود شرکتی کاهش پیدا می‌کند، تلاش برای جلوگیری از اصلاح قیمت بیهوده است و هیچ جای دنیا چنین اقدامی دیده نمی‌شود.»
او ادامه می‌دهد: «در بحران‌هایی مثل کرونا یا اتفاقات ۱۱ سپتامبر، این اتفاقات گذرا بودند، اما بحران فعلی که محور آن ژئوپولیتیک و نظامی است، ممکن است حتی در آینده ادامه پیدا کند. بنابراین نباید انتظار داشته باشیم که بسته حمایتی تهیه شود تا قیمت سهام اصلاح نشود.»آقابزرگی با اشاره به توقف طولانی معاملات سهام می‌گوید: «از ابتدا اعتقاد داشتم که توقف طولانی معاملات جایز نبود. بخشی از هیجان و فشار فروش فعلی ناشی از بی‌اعتمادی است، به ویژه کسانی که سهم‌هایشان را به طور کامل نگه داشته بودند و حالا احساس خطر می‌کنند.»او تاکید می‌کند: «تصمیم به توقف بازار، اشتباه بزرگی بود که فقط محدود به فعالان بازار نبود و به دلایل نظامی و امنیتی اتخاذ شد. این توقف دسترسی سرمایه‌گذاران به نقدینگی را سخت کرد و باعث فشار فروش بیشتر شد.»در مورد بسته حمایتی، آقابزرگی می‌گوید: «اطلاعات دقیقی از جزئیات این بسته ندارم، اما معتقدم در شرایط بحران‌های ژئوپولیتیک نباید دنبال چنین بسته‌هایی باشیم. اصلاح قیمت بهترین روش برای تعادل بازار است و بسته حمایتی بیشتر برای جلب افکار عمومی مطرح می‌شود.»
سرمایه گذاران به دنبال دارایی های امن
او درباره تاثیر افزایش نرخ دلار بر بازارها توضیح می‌دهد: «افزایش قیمت دلار و طلا نشان می‌دهد که بخشی از سرمایه‌گذاران به دنبال دارایی‌های امن هستند. اما نمی‌توان نتیجه گرفت که خروج نقدینگی از بورس به طور کامل به سمت بازارهای موازی هدایت شده است؛ این بازارها در حال یافتن جایگاه خود هستند.» آقابزرگی در پایان تاکید می‌کند: «راه جلوگیری از خروج نقدینگی افزایش اعتماد عمومی به بازار سرمایه است. توقف طولانی معاملات بورس ریسک نقدشوندگی را بالا برد و باعث شد سرمایه‌گذاران به سمت بازارهای دیگر بروند. برای بازگرداندن اعتماد باید وعده داد که چنین توقف‌های طولانی تکرار نخواهد شد.»

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *