زنگ خطر اصلاح بورس

سید محمد قیصری – ایده روز -تعداد سهامداران فعال حقیقی در هفته گذشته از ۷۰۰ هزار نفر عبور کرد؛ در حالی که ۵۷۰ هزار نفر در نقش فروشنده و ۲۰۰ هزار نفر در قامت خریدار ظاهر شدند.

رشد تعداد فروشندگان در مقابل خریداران می‌تواند زنگ خطر اصلاح شاخص کل پس از رشد ۵۰ درصدی اخیر باشد. با این حال، سرانه خرید حقیقی به ۵۵ میلیون تومان رسیده که از سرانه فروش ۲۹ میلیون تومانی بالاتر است. این موضوع نشان می‌دهد که پول‌های درشت همچنان به رشد بازار خوش‌بین هستند، اما تعادل نسبی در هفته‌های آینده دور از انتظار نیست. تعداد سهامداران فعال حقیقی در هفته‌ای که گذشت، از ۷۰۰ هزار نفر عبور کرد. در این میان حدود ۲۰۰ هزار نفر در قامت خریدار و ۵۷۰ هزار نفر در قامت فروشنده ظاهر شدند. حال که تعداد فروشنده‌ها به طرز معناداری از خریداران پیشی گرفته است، این شائبه به وجود می‌آید که آیا در محدوده عطف شاخص‌های بورسی قرار داریم؟
در ابتدا باید به رشد تعداد سهامداران فعال، فارغ از خریدار یا فروشنده بودن آن‌ها اشاره کنیم؛ چرا که این تعداد معامله‌گران هستند که با انجام معاملات خود که افزایش ارزش معاملات را به دنبال دارد، می‌توانند پویایی در بازار را ایجاد کنند.
شهریور ماه امسال تعداد سهامداران فعال حقیقی ۱۷۶ هزار نفر بودند که با تقویت شاخص‌های بورسی، این عدد به ۳۲۵ هزار نفر در هفته اول آذر ماه رسید. حتی نسبت تعداد خریدار به فروشنده چندان تغییری نکرد و از ۱ به ۰.۸ کاهش پیدا کرد که واضحا نمی‌تواند معنادار باشد.اما با ادامه رشد پر قدرت و شارپی بازار، تعداد فروشنده‌ها تقریبا ۳ برابر خریداران بازار شد که می‌تواند زنگ خطر اصلاح بازار را به صدا دربیاورد. برای تفسیر این نسبت ذکر این نکته ضروری است که شاخص کل بورس بعد از ۴ سال دوره رکود، به ناگاه رشد ۵۰ درصدی را تجربه کرده است که می‌تواند ۲ گروه از سرمایه‌گذاران را پیاده کند؛
گروه اول آن دسته از افرادی که در این مدت ۴ ساله در بازار بودند و تقریبا به نقطه سر به سر پرتفوی خود نزدیک شدند. واضحا برای جلوگیری از تکرار اتفاقات تلخ ۱۳۹۹، قبل از تغییر روند شاخص کل دست به ماشه فروش برده و سیو سود می‌کنند.
گروه دوم نیز آن دسته از سرمایه‌گذارانی هستند که با آغاز روند صعودی بازار، سوار مارکت شده و رشد ۵۰ درصدی شاخص کل بازدهی به مراتب بالاتری برای آن‌ها به ارمغان آورده است. این گروه از سرمایه‌گذاران نیز استراحت شاخص کل را هم به واسطه رشد پر قدرت خود و هم به واسطه روی کار آمدن ترامپ دور از ذهن نمی‌بینند و همین امر باعث تقویت تعداد سهامداران حقیقی فروشنده شده است.
در نقطه مقابل اما تعداد خریداران از ۸۷ هزار نفر در شهرویور ۱۴۰۳ به ۲۰۰ هزار نفر در نیمه اول دی ماه افزایش پیدا کرده است که نشان می‌دهد خریداران زیادی نیز وجود دارند که رشد شاخص کل را محتمل‌تر از اصلاح عمیق آن می‌دانند.
حال باید بررسی کنیم که قدرت ۵۷۰ هزار فروشنده در هفته منتهی به ۱۹ دی ماه سال ۱۴۰۳ بیشتر از قدرت ۲۰۰ هزار خریدار است یا خیر؟
آمار نشان می‌دهد که هر کد حقیقی به طور متوسط روزانه ۵۵ میلیون تومان خرید انجام داده است در حالی که هر کد فروشنده تقریبا ۲۹ میلیون تومان نقد کرده است. این یعنی پول‌های درشت رشد بازار را بیش از افت آن متحمل می‌دانستند که نتیجه آن، رشد شاخص‌های بورسی در هفته‌ی گذشته بود.
به عبارت دیگر از آبان ماه امسال که رشد شاخص کل آغاز شد، سرانه خرید حقیقی از ۴۰ میلیون به ۵۵ میلیون تومان افزایش یافت اما سرانه فروش حقیقی در همان ۳۰ میلیون تومان باقی ماند. از آن‌جایی که در هفته‌ پیش، تعداد فروشنده‌ها ۳ برابر تعداد خریداران شد، می‌توان گفت که هفته‌ پیش رو به سمت تعادل این نسبت‌ها می‌رود؛ یعنی احتمال اصلاح شاخص کل بیش از رشد آن است مگر این‌که نسبت‌های بالا تغییر کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *