کمبود اردوگاه و زندان در استان گلستان
محمد علی شربتدار-گلستان| مدیرکل زندانهای گلستان از جلب رضایت اولیای دم 16 محکوم به اعدام در استان خبر داد و افزود: اقدامات گروه صلح و سازش در جلب رضایت شاکیان و اولیای دم مؤثر است
غلامرضا سرلک ظهر در نشست خبری درجمع خبرنگاران که به مناسبت اظهار کرد: اقدامات گروه صلح و سازش در جلب رضایت شاکیان و اولیای دم روزبهروز در حال افزایش است که اثرات خوب آن را میبینیم. وی با بیان اینکه در سال جاری رضایت اولیای دم برای جلوگیری از حکم اعدام 16 نفر گرفته شده است، ادامه داد: همه تلاشها بر این است که رضایت اولیای دم در دیگر پرونده ها برای جلوگیری از اعدامها گرفته شود. مدیرکل زندانهای استان گلستان با اشاره به اینکه رضایت اولیای دم جهت جلوگیری از اجرای حکم اعدام برای 10 نفر در شهرستان گرگان و 6 نفر در شهرستان گنبدکاووس گرفته شده است، افزود: پرسنل زندانهای استان گلستان با احساس مسئولیت و به جان خریدن استرسها و نگرانیها در تلاش برای انجام وظایف محوله هستند.
وی با تأکید بر اینکه همه زندانیان میتوانند از مرخصی استفاده کنند، خاطرنشان کرد: طی تصمیمی که اتخاذ شده، زندانیان سابقهدار تحت هیچ شرایطی از این مرخصی استفاده نخواهند کرد و در پایان، مرخصیهای نرفته با میزان زمان حکم آنها محاسبه میشود. سرلک با تأکید بر اینکه مرجع قضایی تصمیمگیر در خصوص میزان و نوع حکم زندانیان است، تصریح کرد: جرم اول استان گلستان سرقت و جرم دوم مواد مخدر است که حدود 32 درصد محبوسان در زندانهای استان به جرم سرقت در زندان هستند.
وی با تأکید بر اینکه در حال حاضر کمبود زندان و اردوگاه در استان گلستان داریم، افزود: اگر اردوگاه نیمهکاره علیآبادکتول تکمیل اعتبار و احداث شود، قطعاً بخش عمدهای از مشکلات حل میشود.
مدیر کل زندانهای استان گلستان افزود: متهمین و محکومین پس از وارد شدن به بند خاص خود در صورت نداشتن سواد و مهارت در کلاس های سوادآموزی و مهارت آموزی ثبت نام می شوند و مدرک و گواهینامه دریافت میکنند تا هنگام خروج از زندان حرفه و شغلی داشته باشند.
وی گفت: اکثر افرادی که وارد زندان میشوند شغل و منبع درآمد ندارند، لذا در زندان دوره های آموزشی و فنی را می گذرانند و بعد از آزادی تسهیلات لازم برای ایجاد شغل را دریافت میکنند.
سرلک ادامه داد: در زندانها اقدامات و خدماتی از قبیل پابند الکترونیک، دادرسی الکترونیکی، دو دفتر قضایی در زندان، قاضی روزانه ناظر بر زندان، دفتر وکلا، کلینیک مثلثی، کلاس نهضت سواد آموزی، کلاس فنی و حرفه ای و کلینیک روانشناسی انجام می شود.
وی در خصوص تعداد زندانی های دارای پابند در گلستان گفت: تعداد ۴۰۰ تا ۵۰۰ نفر افراد دارای جرمهای سبک به جای زندان در خانه و محل کار با پابند الکترونیک نگهداری میشوند و نباید از حد شعاع مشخص شده عبور کنند وگرنه به زندان بازگشت می خورند.
مدیر کل زندانهای استان گلستان با اشاره به فعالیت ستاد دیه در استان، بیان کرد: این ستاد با هدف کمک به زندانی های جرائم غیر عمد و مالی تشکیل شده است که این زندانی ها را شناسایی و با شاکیان آنها جلسات متعدد میگذارند امسال کارنامه درخشانی داشتند.وی در خصوص کلاس های فنی و حرفه ای دایر شده در زندان، تصریح کرد: کارنامه فنی و حرفه ای بدون مهر و استناد زندان، صادر میشود. وی بیان کرد: با هدف جلوگیری از شلوغ شدن دادگاهها دادرسی الکترونیکی در داخل زندان ها و همچنین دفتر قضایی در زندان ها دایر است و علاوه بر آن قاضی روزانه در زندان ها وجود دارد.
وی اضافه کرد: انجمن حمایت از زندانیان و یا حمایت از خانواده زندانیان یکی دیگر از اقدامات زندان ها است که به زندانیانی که توان پرداخت هزینه زندگی و خانواده خود را ندارند، کمکهایی از قبیل جهزیه، وسایل منزل و تعمیرات خانه و غیره اعطا میشود. سرلک افزود : در زندانها بنیاد تعاون زندانیان راه اندازی شده است که وظیفه مسئولیت اشتغال زندانیان را بر عهده دارند و تاکنون حدود ۴۴ کارگاه کوچک و بزرگ ایجاد شده و همه افراد شاغل در این کارگاهها، حقوق و دستمزد ماهیانه دریافت میکنند.
وی در ادامه بیان کرد: کارگاههای ریسندگی،گارگاه مفتول سازی و میخ سازی و مرتبط، کارخانه لبنیات، کارگاه تولید زغال، کارگاه تولید یخچال، کارگاه تولید قارچ، کارگاه تولید کیف، چرم، عصا و وسایل چوبی وجود دارد که زندانیان در این کارگاهها شاغل هستند. سرلک تصریح کرد: در حال حاضر حدود یک هزار زندانی در ۴۴ کارگاه کوچک و بزرگ که مخصوص زندانیان است، فعالیت دارند که ماهیانه بالغ بر دو هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان حقوق و دستمزد دریافت می کنند. مدیرکل زندانهای گلستان با اشاره به اینکه دو سال از راه اندازی دفتر وکلا و حقوق دانان در زندان می گذرد، گفت: این وکلا در زندان ها حاضر میشوند تا در مورد مسائل حقوقی به زندانیان مشاوره دهند.