کتاب فرهنگ واژگان تبرستان و مازندران در ۱۴۰۴ به چاپ میرسد
حرمت السادات نورانی -مازندران| مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران در دیدار با اهالی فرهنگ، هنر و رسانه شهرستان نور گفت: کتاب فرهنگ واژگان تبرستان و مازندران (زبان تبری) با ۱۹۷هزار واژه تبری در ۱۱ جلد توسط گروه بزرگی از دانشوران، پژوهشگران و استادان در حال تدوین و صفحهآرایی است که در سال ۱۴۰۴ به چاپ میرسد.
به گزارش روابط عمومی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران، محمد محمدی در دیدار صمیمانه با اهالی فرهنگ، هنر و رسانه شهرستان نور در مجتمع فرهنگی هنری پیامبر اعظم (ص) رویان با تسلیت حادثه تلخ بندرعباس و گرامیداشت میلاد حضرت معصومه (س) اظهار کرد: اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران بر طبق قانون، مجوزها را صادر میکند و فراتر از قانون عمل نمیکند و مطابق با آییننامه جدید صدور پروانه فعالیت کانونهای آگهی و تبلیغات، چیزی به نام شعبه در استان وجود ندارد و کانونهای آگهی و تبلیغات که خارج از فضای استان مازندران باشند، نمیتوانند در استان شعبه داشته باشند. مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران با اشاره به فرهنگ و زبان تبرستان، افزود: سریال پایتخت بسیار برای فرهنگ مازندران زجرآور بود؛ حکیم فردوسی از مازندران به عنوان سرزمین اساطیری ایران یاد میکند؛ اینجا دیار سام، سرزمین فریدون و آرش است و بسیاری از اساطیری که در فرهنگ ایرانی و ادبیات فارسی به آن اشاره میشود از سرزمین مازندران است. محمدی یادآور شد: قسمت اعظمی از شاهنامه فردوسی که شناسنامه ایران است به سرزمین مازندران اشاره دارد؛ دیار تبرستان از قزوین که کاسپین بود تا قسمتی از شمال تهران، جنوب سمنان تا سرزمین دیلمان و جرجان است که یک زبان مشترک دارند. وی با اشاره به اینکه از تبرستان قسمتهایی را جدا کردند و فقط یک مازندران ماند، تأکید کرد: وظیفه ما به عنوان خدمتگزار عرصه فرهنگ مازندران، حفظ این فرهنگ، آیین، رسوم و زبان اصیل مازندران است.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران با اشاره به اینکه هرجا مرز جغرافیایی جدا شد به مرور، زبان و فرهنگ از بین رفت، عنوان کرد: امروز حفظ این فرهنگ در اولویت کار ما قرار دارد و کتابی به همت جمع بزرگی از دانشوران، پژوهشگران و استادان مطرح به سرپرستی یکی از محققان شاخص کشور و مازندران «جهانگیر نصری اشرفی» در حال تدوین و صفحهآرایی است که در سال ۱۴۰۴ به چاپ میرسد و این کتاب فرهنگ واژگان تبرستان و مازندران (زبان تبری) نام دارد که ۱۹۷هزار واژه تبری در ۱۱ جلد تالیف شده است که بیشک زبان تبری ما را در آینده حفظ میکند.
محمدی از قرآنی که مربوط به حدود 500 سال گذشته است، خبر داد و افزود: این قرآن به زبان تبری نوشته شد و بر اساس کتاب واژگان تبرستان و مازندران میتوان به راحتی واژگان تبری این قرآن را متوجه شد و حتی بسیاری از کتابهایی که به زبان تبری نوشته شده است را میتوان به واسطه کتاب فرهنگ واژگان تبرستان و مازندران خواند و به معنای آن پی برد. وی با بیان اینکه این استان شهری است به نام مازندران با یک فرهنگ، آداب، رسوم و زبان مشترک اظهار کرد: زمانی که آریاییها از شمال غرب و شرق حدود سه هزار و ۴۰۰ سال پیش وارد ایران شدند، سه قوم از گذشته در جنوب دریای کاسپین زندگی میکردند و ما از آن سه قوم هستیم که حتی آریایی هم نیستیم بلکه ایرانی اصیل هستیم و قدمت زبان و فرهنگ ما قبل از آریاییها است و بسیاری از تاریخ دانان و تاریخ نگاران میگویند تمدن بشری از قله دماوند آغاز شد و اینها از افتخارات فرهنگ مازندران است. وی با بیان اینکه همه وظیفه داریم برای ترویج این فرهنگ اطلاعرسانی کنیم، تأکید کرد: کسی که تاریخ و فرهنگ خود را نداند یعنی از هویت خود بی اطلاع است و برنامه ما این است تا این آگاهی و اطلاعرسانی به صورت گسترده از این حوزه آغاز و مستلزم این است که همه هنرمندان پای کار بیایند تا با کمک هم بتوانیم فرهنگ اصیل مازندرانی را ترویج کنیم.
محمدی اظهارکرد: امسال در سالروز تولد نیما یوشیج پدر شعر نوی فارسی در ۱۹ آبان جایزه ادبی نیما را برگزار میکنیم و اختتامیه هفته مازندران، جايزه ادبی نیما خواهد بود و این همایش در گستره ملی به میزبانی شهرستان نور خواهد بود. مدیرکل فرهنگ مازندران با اشاره به نخستین همایش تجلیل از چهرههای ماندگار فرهنگ و هنر مازندران، خاطرنشانکرد: نخستین همایش تجلیل از چهرههای ماندگار فرهنگ، هنر و رسانه استان در ۲۴ اردیبهشتماه جاری برگزار میشود و همه شهرستانهای استان نیز مکلف شدند تا از چهرههای ماندگار فرهنگ و هنر در شهرستان تجلیل کنند و برای استان مازندران، ۱۴ چهره برای سال نخست انتخاب شدند که با حضور شخصیتهای ملی این تجلیل در ساری انجام میشود و برآنیم تا این تجلیلها در استان و شهرستانها، هر ساله برگزار شود. محمدی یادآور شد: هنرمندی که عمری در عرصه کار خود با عشق فعالیت کرده است و پای رنجها و سختیها ایستادگی کرد باید پس از چند دهه از آن قدردانی کرد و هنرمند تا روزی که زنده است باید از آن تجلیل شود. وی در پایان افزود: رؤسای اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی باید شرایطی را فراهم کنند که هنرمندان از هرجا که ناامید شدند به سمت اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی بیایند و این اداره خانه دوم هنرمندان است؛ فلسفه ذاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی یک دستگاه حاکمیتی است که باید به جامعه بزرگ فرهنگ، هنر و رسانه خدمت کند و اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی در هر شهرستان باید فضای امن برای هنرمندان باشد.