۵۵۰ سامانه خورشیدی پشتبامی در مناطق محرومراهاندازی شده که تأثیر قابلتوجهی در تأمین انرژی دارد
مجید خطیبی -ایلام | ولیاله ناصری مدیر عامل شرکت توزیع نیروی برق استان ایلام در نشست خبری با اصحاب رسانه استان ایلام به تشریح چالشها، فرصتها و برنامههای آینده این حوزه پرداخت و با اشاره به مشکلات ناشی از ناترازی اقتصادی و کمبود سرمایهگذاری در بخش برق طی ۲۰ سال گذشته، اظهار داشت: مدیریت مصرف و توسعه منابع تولیدی، دو عامل کلیدی برای تأمین پایدار انرژی در استان هستند.
مصرف برق در ایلام؛ سهم بالای مشترکان خانگی
وی با بیان اینکه تعداد مشترکان برق در استان ایلام به ۲۷۳ هزار نفر رسیده است، افزود: عمده مصرف برق به مشترکان خانگی اختصاص دارد. حدود چهار درصد از مصرف برق در بخش اداری و عمومی، ۱۲ درصد در بخش کشاورزی و تنها ۰.۳ درصد در حوزه صنعت استفاده میشود، که نشاندهنده نبود صنایع بزرگ در استان است. مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق استان ایلام ادامه داد: یک درصد از مصرف برق استان مربوط به روشنایی معابر است که بهصورت رایگان در اختیار مردم قرار میگیرد.
اقدامات مدیریت مصرف/ از پایش ادارات تا نصب نیروگاههای خورشیدی
ناصری ضمن تأکید بر اهمیت مدیریت مصرف، از اجرای طرحهای متعدد برای کاهش بار شبکه خبر داد و خاطرنشان ساخت: پیک مصرف برق استان در سال گذشته ۴۹۰ مگاوات بوده است و پیشبینی میشود امسال به ۵۳۰ تا ۵۵۰ مگاوات برسد. برای مقابله با افزایش تقاضا، ۴۰ تا ۵۰ مگاوات مدیریت مصرف از طریق روشهای مختلف اعمال خواهد شد. وی از مهمترین اقدامات انجامشده در این زمینه، نصب ۱۵ هزار چراغ LED کممصرف در معابر استان و کنترل مصرف ادارات دولتی عنوان و تاکید کرد: تمامی ساختمانهای اداری موظف شدهاند ۲۰ درصد مصرف برق خود را کاهش دهند و در صورت عدم رعایت این دستور، مشمول جریمه خواهند شد. مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق استان ایلام یادآور شد: تاکنون هشت اداره سامانه خورشیدی نصب کردهاند و ۱۲ مورد دیگر در حال احداث هستند تا بخشی از برق مورد نیاز خود را از انرژی تجدیدپذیر تأمین کنند.
توسعه نیروگاههای خورشیدی؛ راهکاری برای پایداری برق در استان
ناصری بیان داشت: به منظور جبران کمبود برق، زمینهایی به ظرفیت ۷۰۰ مگاوات برای احداث نیروگاههای خورشیدی واگذار شدهاند. این میزان فراتر از نیاز فعلی استان است و میتواند نقش مهمی در تقویت منابع تولید برق ایفا کند. وی اضافه کرد: ۵۵۰ سامانه خورشیدی پشتبامی در مناطق محروم و روستایی راهاندازی شده که تأثیر قابلتوجهی در تأمین برق این مناطق داشته است.
نگاه به آینده؛ حمایت از سرمایهگذاری و بهینهسازی مصرف
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق استان ایلام در ادامه صحبتهای خود بر ضرورت تشویق سرمایهگذاران برای احداث نیروگاههای برق تأکید کرد و اظهار داشت: در صورت کاهش ۱۰ تا ۲۰ درصدی مصرف برق توسط خانوارها، بسیاری از محدودیتها از بین خواهد رفت. ولیاله ناصری افزود: با اجرای سیاستهای مدیریت مصرف، میتوان بخش قابلتوجهی از ناترازی شبکه برق را کنترل کرد.
توسعه نیروگاههای خورشیدی در ایلام؛ راهکاری برای کاهش ناترازی برق
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق استان ایلام، گفت: توسعه نیروگاههای خورشیدی در استان به عنوان راهکاری اساسی برای مدیریت مصرف و کاهش ناترازی برق در حال اجراست.
ناصری افزود: در مناطق دورافتاده و محروم، طرحهای حمایتی از طریق تسهیلات بانکی و همکاری نهادهای دولتی اجرا شده تا خانوارهای کمبرخوردار بتوانند از انرژی پاک بهرهمند شوند.
وی با بیان اینکه رشد قابلتوجهی در ظرفیت نیروگاههای خورشیدی در سالهای گذشته اضافه شده است، خاطرنشان ساخت: ظرفیت نیروگاههای خورشیدی ایلام تنها چند صد کیلووات بوده است، اما اکنون این میزان ۱۰ برابر شده است. مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق استان ایلام بیان داشت: با واگذاری ۷۰۰ مگاوات زمین برای احداث نیروگاههای جدید، تلاش شده است که تولید انرژی پاک در استان به طور چشمگیری افزایش یابد. طبق برنامه وزارت نیرو، تا پایان امسال پنج هزار مگاوات نیروگاه خورشیدی جدید در کشور راهاندازی خواهد شد، که سهم ایلام در این طرحها چشمگیر است.
مدیریت مصرف برق؛ از کشاورزی تا مشترکان خانگی
ناصری یکی دیگر از برنامههای مهم صنعت برق را مدیریت مصرف در بخشهای مختلف ارزیابی کرد و یادآور شد: ۱۹ ساعت برق رایگان برای کشاورزان مطابق پروانههای صادر شده در نظر گرفته شده، در حالی که در ساعات پیک مصرف، محدودیتهایی اعمال خواهد شد. همچنین ۹ هزار کنتور هوشمند برای مشترکان پرمصرف خانگی و تجاری نصب شده تا کنترل مصرف دقیقتر انجام شود.
مبارزه با انشعابات غیرمجاز و مدیریت هوشمند مصرف
وی اضافه کرد: در راستای جلوگیری از مصرف غیرمجاز، تاکنون ۴۰۰ دستگاه ماینر غیرقانونی شناسایی و توقیف شده و سه هزار انشعاب معیوب و غیرمجاز اصلاح شده است. مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق استان ایلام تصریح کرد: کنترل هوشمند مصرف در تمامی ساختمانهای اداری و صنایع بزرگ استان اجرایی شده است تا مدیریت مصرف بهینهتر شود.
راهکارهای آینده؛ توسعه پشتبامیهای خورشیدی
ولیاله ناصری یکی از سیاستهای تشویقی صنعت برق، احداث نیروگاههای خورشیدی پشتبامی برشمرد و ادامه داد: طبق قراردادهای ۲۰ ساله خرید تضمینی برق، هر خانوار میتواند با نصب نیروگاه خورشیدی علاوه بر کاهش مصرف، از فروش برق نیز درآمد کسب کند. این سیاست با ۷۵ درصد افزایش قیمت خرید برق از نیروگاههای تجدیدپذیر، جذابیت بیشتری برای سرمایهگذاران ایجاد کرده است.وی از مردم برای نصب نیروگاههای خورشیدی خانگی و صرفهجویی در مصرف و پایداری شبکه برق، دعوت کرد و گفت: ایلام یکی از بهترین نقاط کشور از نظر تابش خورشید است و سرمایهگذاری در نیروگاههای پنج کیلوواتی خانگی ظرف کمتر از چهار سال بازگشت سرمایه دارد.مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق استان ایلام با اشاره به قرارداد خرید تضمینی ۲۰ ساله برق خورشیدی، آن را فرصتی اقتصادی و زیستمحیطی دانست. ناصری هشدار داد اگر مصرف کنترل نشود، کشور با بحران فروپاشی شبکه برق روبهرو میشود که ممکن است چند روز خاموشی سراسری، نابودی مواد غذایی و اختلال کامل در ارتباطات را به دنبال داشته باشد. وی افزود: تاکنون ۴۰۰ مرکز پرمصرف در استان شناسایی شدهاند و محدودیتهایی از جمله کاهش توان مصرفی مشترکین پرمصرف در حال اجراست.
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق استان ایلام در پایان خواستار راهاندازی یک پویش اطلاعرسانی در ایلام برای کاهش حداقل ۱۰ تا ۲۰ درصدی مصرف برق شد